Bruselské chlebíčky – Evropa je loď bláznů. V cíli je ale první (2022)

Zpátky do Evropy – tak znělo jedno z hlavních hesel po listopadu 1989. Tento požadavek se naplnil už před skoro 20 lety vstupem do Evropské unie, pořád se tam ale necítíme úplně doma. Proč a kdy se to změní? Tomu se věnuje nový díl podcastu Českého rozhlasu Bruselské chlebíčky, který se natáčel u příležitosti výročí 17. listopadu 1989 v Divadle Na zábradlí. Připravili Zdeňka Trachtová a Viktor Daněk.

Natočeno 2022. Premiéra 21. 11. 2022 (ČRo Plus, 11:10 h.). Repríza 30. 1. 2023 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Trachtová, Zdeňka – Daněk, Viktor – Nerad, Filip – and: Sedláček: Evropa je loď bláznů. V cíli je ale první. In web IRozhlas, 21. 11. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česko se ani víc než tři desítky let po sametové revoluci necítí v Evropě jako doma. Prvotní nadšení z návratu do Evropy podle politoložky Vladimíry Dvořákové velmi rychle opadlo. Ekonom Tomáš Sedláček zase zdůrazňuje, že Česko svoji svobodu a cestu do Evropské unie získalo velmi levně. Hosté druhého živého natáčení podcastu Bruselské chlebíčky se tentokrát sešli 17. listopadu v Divadle Na zábradlí.

Nevíme, čí jsme

Podle něj mělo Česko v devadesátých letech jasný proevropský směr, ale zároveň postrádalo plán, co si počít, až se do Evropské unie dostane.

„Poté, co jsme se vrátili do politické Evropy a vstoupili do Evropské unie, tak jsme najednou nevěděli, co v ní dělat. A začalo naše trápení, jehož výsledkem je, že se tam necítíme úplně doma a hledáme se,“ zamýšlí se.

„Neumíme vnímat, že někdo může být Čech a zároveň Evropan – že může mít obojí identitu a vzájemně se to nevylučuje,“ uvažuje Vladimíra Dvořáková. Otevřenější vztah k Evropské unii podle ní má až současná mladá generace studentů.

Jedním z velkých úspěchů Evropské unie je podle Dvořákové studijní program Erasmus, díky kterému mladí lidé získávají zkušenosti z celé Evropy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)