Seriál Radiožurnálu – Vlastizrádcem z donucení. Od procesu s Rudolfem Slánským uplynulo 70 let 1/5 (2022)

Připravila Lucie Korcová.

Natočeno 2022. Premiéra 1. dílu 21. 11. 2022 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.; 4 min.) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. díl: Sympatický, ale uzavřený. Bývalý člen ochranky vzpomíná na Slánského (

Lit.: prh: Vlastizrádcem z donucení. Od procesu s Rudolfem Slánským uplynulo 70 let. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. listopad 2022 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Muž, kterému se stal osudný režim a praktiky, které sám pomáhal vytvořit. Rudolf Slánský byl jedním z nejvýznamnějších komunistických politiků první poloviny 20. století. Pak ale přišel strmý pád. Od procesu s Rudolfem Slánským uplynulo 70 let. Připomeňte si pozadí tragických okolností jeho případu v novém seriálu Radiožurnálu vždy v 8:50.

Slánský byl československý politik a dlouholetý člen Ústředního výboru Komunistické strany Československa. V letech 1945 až 1951 byl generálním tajemníkem ÚV KSČ. Odsouzen byl během politického monstrprocesu v listopadu 1952 a v prosinci téhož roku popraven.

Spolu s ním byl rozsudek smrti vykonán nad dalšími deseti odsouzenými – Vladimírem Clementisem, Otto Fischlem, Bedřichem Geminderem, Rudolfem Margoliusem, André Simonem, Josefem Frankem, Bedřichem Reicinem, Otto Šlingem, Karlem Švábem a Ludvíkem Frejkou.

Vyšetřovatelé proti Slánskému v roce 1951 shromáždili velké množství výpovědí a čekali na záminku k zatčení. Přišla téhož roku v listopadu v podobě dopisu s nabídkou k emigraci na Západ.

Sovětští poradci prohlásili, že adresátem dopisu je Rudolf Slánský. Zvací dopis k němu údajně mířil přes Herberta Kauderse, příslušníka americké tajné služby. Jak to s dopisem bylo doopravdy, není dodnes zcela jasné. (…)

Lit.: Korcová, Lucie: Sympatický, ale uzavřený. Bývalý člen ochranky vzpomíná na Slánského. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vladimír Bohata byl na začátku 50. let členem ostrahy, která hlídala vilu tehdejšího generálního tajemníka Ústředního výboru komunistické strany Rudolfa Slánského. Na jednoho z nejmocnějších mužů komunistického Československa vzpomínal pro projekt Paměť národa. „Slánského jsme viděli málo, protože časně ráno odjížděl a pozdě večer se vracel. Ale pokud jsem se s ním setkal, tak jsem ho vnímal jako velice příjemného, sympatického pána, ale dost uzavřeného.“ (..)

Lit.: agf – Korcová, Lucie: Druhý nejmocnější muž. „Slánský byl za perzekuce po únoru 1948 odpovědný víc než kdo jiný“. In web ČRo 1 Radiožurnál, 22. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rudolf Slánský hrál důležitou roli během únorového převratu v roce 1948 i poté, co se komunisté dostali naplno k moci. „Spolu s Gottwaldem, který už byl prezidentem republiky, a s Antonínem Zápotockým, který byl předsedou vlády, to byl takový mocenský triumvirát,“ vysvětluje historik Oldřich Tůma. Po šesti letech ale přišlo uvěznění a strmý pád. Poslechněte si další díl seriálu k 70. výročí jednoho z největších politických procesů 50. let. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)