Interview Plus – Tomáš Brolík (2022)

Tomáš Brolík, reportér časopisu Respekt. Ruská okupace Ukrajiny stále zaplňuje světové zpravodajství. Jak vypadají místa, přes která přešla fronta nebo raketové útoky, ale média se jim dočasně nevěnují? Jak je Ukrajina připravena na zimu? Host dnešního pořadu se z Ukrajiny vrátil. Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2022. Premiéra 22. 11. 2022 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: vkry – Bumba, Jan: Ukrajinci nechtějí nenávidět Rusy, ale nemůžou si pomoci, říká reportér Respektu Brolík. In web ČRo Plus, 22. listopad 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Posad-Pokrovske je středisková vesnice asi na půl cesty mezi Mykolajivem a Chersonem. Je zničená do úplně posledního domu. Nezbylo tam vůbec nic a nikdo tam už ani v podstatě nežije. Zůstal tam jen jeden člověk a jeden pes. Schovával se ve sklepě, a tak to vše přečkal. Nějací lidé se tam občas vraceli, ale ono není kam se vrátit,“ říká reportér týdeníku Respekt Tomáš Brolík, který Ukrajinu opakovaně navštívil.

Ruské jednotky se stáhly z ukrajinského Chersonu, což posílilo morálku Ukrajinců. Vláda zároveň varovala před předčasným optimismem, jelikož není jasné, proč Rusové území opouštějí. Místní se začali do Chersonu vracet, cestovat tam ale není úplně jednoduché.

„Pro člověka, který je civilista a není odtamtud, je to v podstatě skoro nemožné. Úřady nepouští skoro nikoho, kdo tam nebydlí. V době, kdy jsme tam byli my, což bylo minulý týden, tak tam k tomu byly dva důvody,“ míní Brolík.

Jedním je nebezpečí min, protože těch tam je pravděpodobně opravdu hodně, a druhým je, že je ta situace chaotická a čím méně lidí tam jezdí, tím lépe pro úřady a armádu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)