Hanzelka bez Zikmunda (2023)

Jiří Hanzelka nebyl jen slavným cestovatelem. Byl také politikem, možným kandidátem na prezidenta, signatářem Charty 77 a aktivistou v boji za lidská práva. Jak tuto jeho tvář zachytil a uchoval rozhlas ve svém archivu? Po tom pátrala Naďa Reviláková.

Natočeno 2023. Premiéra 9. 2. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Reviláková, Naďa: Hanzelka bez Zikmunda. Kdo byl jeden slavný cestovatel bez druhého? Politik, aktivista a obránce lidských práv. In web ČRo Plus, 10. únor 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Už je to 20 let co Jiří Hanzelka 15. února 2003 opustil svět, který téměř celý procestoval. Alespoň v první části svého aktivního života. V té druhé nasměroval aktivity od cestování poněkud jinam. Částečně ze své vůle a částečně z vůle totalitního režimu, který se nejdřív snažil polidštit.

Co vás napadne, když se řekne Voskovec a Werich, Suchý a Šlitr, Zikmund a Hanzelka? Ano, jsou to dobře známé dvojice umělců, herců, cestovatelů, u kterých, když vyslovíme jedno jméno, automaticky nám vyvstane na mysl to druhé.

Zkrátka k sobě patří. Jakoby jeden bez druhého ani nemohli být. Jenže byli.

Ve všech těchto případech fungovali také jako samostatné osobnosti kulturního či veřejného života, případně v páru s někým jiným. Až ten původní rozdělila emigrace, smrt či politické poměry. Ani cestovatelská dvojice Zikmund a Hanzelka nebyli neoddělitelná „siamská dvojčata“. I když to tak mohlo zpočátku vypadat. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)