Náš host – Vlasta Feiferlíková (2023)

Připravila Veronika Albrechtová.

Hovoří ředitelka dobrovolnického a mezigeneračního centra Totem Vlasta Feiferlíková.

Natočeno 2023. Premiéra 24. 2. 2023 (ČRo Plzeň, 16 min.).

Lit.: Štěpánková, Iva – Albrechtová, Veronika: Potřebujeme pomoct, slyšela ředitelka plzeňského Totemu v telefonu pár hodin po začátku války. In web ČRo Plzeň, 24. únor 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Válka na Ukrajině začala přesně před rokem 24. února. V prvních okamžicích tomu ředitelka plzeňského dobrovolnického a mezigeneračního centra Totem nemohla uvěřit. Náhle se zvedla vlna podpory, pomoci a solidarity.

Po dvou letech pandemie covidu bylo pro Vlastu Feiferlíkovou zcela neuvěřitelné, že začala válka na Ukrajině. V prvním okamžiku se domnívala, že profesně se to Totemu netýká. „Říkali jsme si, že to není naše téma, že jsou tady na to specializované organizace,“ vysvětluje své tehdejší postavení. Pak ale zazvonil telefon z magistrátu s žádostí o pomoc. Bylo zřejmé, že s následky ruské invaze na Ukrajině potřebuje pomoc Totemu nejen město, ale podporu potřebují hlavně lidé prchající před válkou.

Prvotní práce byla založená na rozdávání čaje uprchlíkům čekajícím před úřady. Přidávali se i další dobrovolníci, kteří chtěli pomoci. „Najednou se začala rozbíhat velmi hezká záležitost,“ vzpomíná ředitelka Totemu na dobu, kdy jednotlivci z veřejnosti prokazovali svou solidaritu. Nejobtížnější situace byla u bývalého Prioru, kde se shromažďovalo velké množství uprchlíků v tzv. KACPU. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)