Festival Jeden svět se bude letos věnovat ceně bezpečí (2023)

Moderátorka Anežka Hlávková.

Hovoří Simona Vokounová.

Natočeno 2023. Premiéra 20. 3. 2023 (Rádio Proglas, 6 min.).

Lit.: Samcová, Nikola: Festival Jeden svět se bude letos věnovat ceně bezpečí. In web Radio Proglas, 20. března 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vrcholí přípravy na Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Začne ve středu a potrvá do 2. dubna.  Lidé ho mohou navštívit v osmadvaceti českých městech.  Letošní téma Cena bezpečí se promítne jak v 75 celovečerních dokumentech a 10 snímcích ve virtuální realitě, tak v debatním programu s hosty z celého světa.

„Každý rok má festival jedno zaštiťující téma, které vlastně reflektuje aktuální dění a témata. Letos se právě nabízela ta cena bezpečí, která je pro každého jiná. Každý je ochoten tu jinou cenu bezpečí platit a naše bezpečí vyžaduje všude něco jiného. Zároveň se letos festival zajímá i o různorodé projevy strachu, takže i toto bude rezonovat,“ řekla Proglasu mediální koordinátorka festivalu v Plzni Simona Vokounová. Festival se každoročně věnuje tematice lidských práv a podle Vokounové jde o největší festival dokumentární tvorby o lidských právech vůbec. „Proto se každý rok snaží přinést témata, která se běžně do veřejného prostoru nemají šanci dostat nebo se o nich nemluví. Takto přináší aktuální novinky i žhavá témata,“ popsala koordinátorka.

Jeden svět promítá dokumenty po celé republice. Po nich následují debaty s hosty, kteří mají k tematice blízko. „Protože je festival takto rozsáhlý, každý region to má podle svých podmínek jinak,“ osvětluje Vokounová. Většinou se filmy promítají v kinech, organizátoři ale často využívají i místa jako kavárny, knihovny, muzea či další netradiční prostory. Diváci mají kromě míst na výběr i z řady různých snímků – od války, přes vztahy až po ženská práva. Jedním z očekávaných dokumentů je Kuciak: Vražda novináře. „Popisuje smutný příběh Jana Kuciaka, kterého spolu s partnerkou zavraždili v roce 2018. To je dokument, který nutí k zamyšlení a stojí za to ho vidět. Do premiéry jde 23. března,“ sdělila Simona Vokounová.

Aktuální informace a více podrobností k jednotlivým filmům nabízí organizátoři na webu. Více o festivalu v Plzni si také můžete poslechnout v záznamu živého rozhovoru se Simonou Vokounovou, který vedla moderátorka Anežka Hlávková (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)