Vizitka – Jan Hanák (2023)

Host: Jan Hanák, teolog a filmař. Moderuje: Michal Bureš. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2023. Premiéra 23. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 10:02 h.; 59 min.).

Lit.: Slívová, Hana – Bureš, Michal: Odpuštění je dar, který dáváme sami sobě, říká kněz a dokumentarista Jan Hanák. In web ČRo 3 Vltava, 23. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je knězem, dokumentaristou, šéfredaktorem i pedagogem. Jeho prací je naslouchat, ale taky dávat rady, co si se slyšeným počít – to když zrovna přednáší audiovizuální dokument na Masarykově univerzitě. S Michalem Burešem ale Jan Hanák ve Vizitce mluvil i o olomouckých devadesátých letech anebo o tom, za jakých okolností se smířil se svým otcem.

Pro Jana Hanáka (jehož hlas a rukopis znají i posluchači Českého rozhlasu Vltava, pro který natočil například radiodokument Ona je kněz o Ludmile Javorové) je tím nejdůležitějším pracovním nástrojem slovo.

Působí jako farář malého společenství nedaleko Vyškova, jako šéfredaktor vede křesťansky zaměřené rádio Proglas, točí rozhlasové a televizní dokumenty a úplně nejraději ze všeho aktuálně vyučuje audiovizi studenty Masarykovy univerzity v Brně. V moravské metropoli se ostatně také poprvé potkal s Ludmilovou Javorovou, a to výrazně dříve, než o jejím osudu začal natáčet. Jak ve Vizitce vzpomněl, paní Javorová jej na gymnáziu učila náboženství. „Řekla mi, že když jsem kolem ní prošel, pomyslela si, že z toho jednou něco bude,“ usmívá se. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)