Host Lucie Výborné – Petra Masopust Šachová (2023)

Hostem je advokátka Petra Masopust Šachová. Setkání pachatele s obětí trestného činu, to je restorativní justice. Prosazuje ji advokátka Petra Masopust Šachová jako novou vizi pojetí práva. Jaké příběhy a emoce přináší osobní rozhovor zločince s okradeným nebo napadeným? A může skutečně takový postup pomoci napravit zlo? Moderuje Lucie Výborná.

Natočeno 2023. Premiéra 24. 3. 2023 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.; 32 min.).

Lit.: Výborná, Lucie – vma: Dialog s pachatelem trestného činu? Oběti hovoří o tom, že to byl moment, kdy si zažily spravedlnost, říká advokátka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 24. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Restorativní justice zdůrazňuje, že trestný čin primárně nenarušuje právní normy, ale způsobuje újmy a narušuje mezilidské vztahy. „Mění životy obětí, jejich blízkých i pachatelů a jejich rodin,“ popisuje advokátka Petra Masopust Šachová. „Lidé možná budou znát slovo mediace – potkávají se lidé, které potkal trestný čin, a hovoří o tom, co se stalo. Je to jeden z hlavních nástrojů, které restorativní justice má,“ vysvětluje Petra Masopust Šachová (…).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)