Souvislosti Plus – Mezigenerační solidarita (2023)

Mimořádná změna valorizace důchodů odstartovala debatu nad reformou celého systému starobních penzí. Slovo mezigenerační solidarita tak opět slýcháme v argumentech obou stran. Jak velká v Česku je a nakolik ji ohrožují změny v penzijním systému?  Moderuje Patricie Polanská.

Hosté: Lucie Vidovićová, socioložka z Katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí; Klára Kalíšková, ekonomka z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu IDEA při CERGE-EI; Tomáš Samek,lingvistický antropolog z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Natočeno 2023. Premiéra 22. 3. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 57 min.). Repríza 25. 3. 2023 (ČRo Plus, 11:07 h.).

Lit.: Polanská, Patricie – vkry: Mezigenerační solidarita jako argument. Hodí se teď v souvislosti s valorizací důchodů, míní socioložka. In web ČRo Plus, 22. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na pozadí debat o valorizaci důchodů se zmiňuje termín mezigenerační solidarita. Obhájci změny systému valorizace poukazují na to, že jedinou skupinou, které byl růst životních nákladů do značné míry kompenzován, jsou právě senioři. Průměrný důchod se dnes blíží 50 % průměrné hrubé mzdy. Na druhou stranu rodičovský příspěvek a další sociální dávky pravidelné valorizaci nepodléhají. Je ohrožena mezigenerační solidarita jako jeden ze základních kamenů nejen sociálního systému?

„Mezigenerační solidaritu žijeme každý z nás každý den, pokud jsme součástí nějaké rodiny. Může mít spoustu různých forem. Jiná úroveň je společenská, kde jsou bohužel senioři často stavěni do opozice vůči ostatním generacím. Někdy máme pocit, jako by senioři mohli za vše špatné v naší společnosti včetně globálního oteplování. A tato negativní mlha přispívá k tomu, že máme tendenci mluvit o mezigenerační válce,“ říká socioložka Lucie Vidovičová z Katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)