Téma Plus – Zapomenuté projekty: Praha jako nacistické město budoucnosti (2023)

Jak měla podle architektů vypadat Praha po německé „vítězné válce“? Co většinu projektů v protektorátu i v Říšské župě Sudety zastavilo hned v letech 1940 a 1941 a jak do těchto vizí zasahoval Reinhard Heydrich a Adolf Hitler? Připravil Martin Brabec.

O tom všem hovoří odborníci, kteří se těmito tématy zabývají řadu let: historici Miloš Hořejš a Lubomír Zeman.

Natočeno 2023. Premiéra 25. 3. 2023 (ČRo Plus, 54 min.) v cyklu Téma Plus.

Lit.: Brabec, Martin: Zapomenuté projekty: Praha se měla stát nacistickým městem budoucnosti. Některé nápady jsou až šokující. In web ČRo Plus, 25. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Praha byla sídlem králů a symbolem českého národa, ale i místem, které se pod taktovkou německých okupantů mělo během 2. světové války začít měnit na nacistické město budoucnosti. Tým architektů pod vedením Reinholda Niemeyera hned od počátku okupace pracoval na plánech přestavby Prahy v germánském stylu. Projekty teď v mnoha ohledech působí doslova šokujícím dojmem.

Plány, které byly konzultovány i s dvorním architektem Adolfa Hitlera Albertem Speerem, počítaly například se zbouráním Obecního domu nebo stavbou monumentálních komplexů v římsko-germánském duchu pro říšské úředníky.

Také obřích areálů určených k výcviku členů Hitlerjugend či jednotek Wehrmachtu.

Vize především v dopravě ale předběhly svou dobu – podrobně rozvíjely plány výstavby podzemní dráhy a vybudování takzvané transverzály, což byla obdoba dnešní magistrály a dodnes nekompletního pražského městského okruhu napojeného na dálniční síť.

„Během několika let bude tvář Prahy čistě německá, přestože v milionovém městě bydlí jen 21 tisíc Němců,“ vysnil si předseda Plánovací komise Reinhold Niemeyer.

Ten nakonec v Praze úřadoval zhruba jen rok, a to přesto, že se těšil Speerově přízni a často, i přes své angažmá v protektorátu, pracoval v Berlíně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)