Zaostřeno na fotovoltaiku (2023)

Od začátku letošního roku je stavba a provozování obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowattů mnohem jednodušší. K instalaci není zapotřebí ani licence ani stavební povolení. Zájem o fotovoltaiku to ještě zvýšilo. Ale pořízení je jedna věc a co s přebytečnou energií věc druhá. Zájemci totiž mohou narazit na nedostatečnou kapacitu distribuční sítě. Co s tím? Připravila Tereza Čapková.

Hovoří jednatel společnosti Acetex René Milota, místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada.

Natočeno 2023. Premiéra 26. 3. 2023 (ČRo Plus, 17:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Čapková, Tereza: Největší problém s připojením fotovoltaik do sítě mají lidé na jihu Moravy i Čech, přiznává distributor z firmy EG.D. In web ČRo Plus, 26. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bez licence a bez stavebního povolení je od začátku letošního roku stavba a provozování obnovitelných zdrojů energie do 50 kW mnohem jednodušší. Menší administrativní zátěž je výsledkem novely energetického zákona spolu s nabídkou státních dotací na obnovitelné zdroje. Je to významné povzbuzení pro lidi, kteří si chtějí pořídit fotovoltaiku. Zájem je, ale co s přebytečnou energií, je věc druhá. Zájemci totiž mohou narazit na nedostatečnou kapacitu distribuční sítě.

„Za poslední dva roky je v Česku extrémní boom fotovoltaických elektráren – respektive počet připojených elektráren se extrémně navýšil, což z naší strany instalátorů není pádný argument pro odmítání zapojení do distribuční sítě,“ nešetří kritikou jeden ze zhotovitelů a jednatel společnosti Acetex René Milota. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)