Bruselské chlebíčky – Bude v EU povinné zateplit si dům? (2023)

Chystané zpřísnění pravidel pro zateplování budov v zemích Evropské unie vzbudilo emoce, přitom změny ještě zdaleka nemají jasnou podobu. O finální podobě legislativy teprve začnou unijní státy a europoslanci vyjednávat. Veřejným prostorem se ale už šíří nepřesnosti. Koho by se chystané změny mohly skutečně dotknout a jak rozsáhlé budou? Odpověď hledá nový díl podcastu o Evropské unii Bruselské chlebíčky. Připravil je Viktor Daněk.

Natočeno 2023. Premiéra 27. 3. 2023 (ČRo Plus, 11:10 h.; 33 min.).

Lit.: agf – Daněk, Viktor: Bude v EU povinné zateplit si dům? Babičky s tím nikdo obcházet nebude, myslí si energetický expert. In web ČRo 1 Radiožurnál, 27. březen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Chystané zpřísnění pravidel pro zateplování v Česku vzbudilo emoce. Změny ale ještě zdaleka nemají jasnou podobu. O finální podobě legislativy teprve začnou vyjednávat unijní státy a europoslanci. Podle energetického experta Petra Holuba by byla lepší varianta, na které se loni shodly země EU: „Pozice Rady se týká průměru budov a nepůsobí, že by se vztahovala na jednotlivé domy.“ Co se dá opravdu od chystané normy čekat a koho se dotkne? Poslechněte si Bruselské chlebíčky.

Evropský parlament by si přál zajít dál než státy EU. Na rozdíl od nich chce, aby se povinnost rekonstrukce u staveb v nejhorších energetických třídách vztahovala nejen na veřejné budovy a bytové domy, ale také na soukromé rodinné domy. Ve vyjednáváních se však budou muset europoslanci a unijní státy shodnout na kompromisu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)