Tajemný hrad Svojanov pamatuje příběhy lásky i kruté osudy 1/4 (2023)

Připravila Šárka Rusnáková.

Připravil ČRo Pardubice v roce 2023. Premiéra březen 2023 (ČRo Pardubice) v cyklu Na nedělní vlně z Pardubic.

Obsah: 1. díl: Vznik a počátky hradu (24:11) – 2. díl: Kunhuta a Záviš (24:52) – 3. díl: Od gotiky k baroku (23:56) – 4. díl: Na cestě do současnosti (27:49).

Lit.: Rusnáková, Šárka:  Tajemný hrad Svojanov pamatuje příběhy lásky i kruté osudy. In web ČRo Pardubice,  19. březen 2023 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Patří k nejstarším kamenným hradům u nás. A je unikátní spojením architektury gotiky a empíru. Svojanov je tajemný množstvím pověstí nebo objevy zazděných lidí v jeho  hradbách. Odehrávaly se tam ale i příběhy plné lásky.

Hrad Svojanov leží uprostřed hlubokých lesů na ostrohu nad malebným údolím řeky Křetínky na historických hranicích Čech a Moravy. Založili ho zřejmě jako strážní hrad kvůli blízkosti hranic a důležité obchodní Trstěnické stezky. Býval to hrad královský i královnin. Konkrétně Kunhuty Uherské, vdovy po Přemyslu Otakaru II. Možná právě tam porodila posléze Záviši z Falkenštejna jejich nemanželského syna.

Mučírna v gotickém sklepení hradu SvojanovMučírna v gotickém sklepení hradu Svojanov|foto:Tereza Brázdová, Český rozhlas
Hrad se pokoušeli dobít husité i švédská vojska. Namále měl ale až na přelomu 17. a 18. století, kdy o něj jeho majitelé ztratili zájem. Hrad, ke kterému v 19. století přibyl půvabný empírový palác, přežil nakonec ve vší své kráse a důstojnosti až do dnešních dnů. Pomohly skutečně lidské oběti, které měly hradu dodat sílu a nedobytnost, jak se na hradě také vypráví? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)