„Jsme habáni. Máte sklep?“ (2023)

Reportáž. Máte sklep? A mohli bychom ho vidět? . Na pochod s dvojicí cizinců se jeden den vydal i redaktor Tomáš Kremr.

Hovoří Paul Hofer a Jason Stahl.

Připravilo Brno v roce 2023. Premiéra 31. 5. 2023 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: „Jsme habáni. Máte sklep?“ Dva poutníci ze Severní Ameriky hledají na Moravě stopy po svých předcích. In web ČRo Brno, 31. květen 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.:  Vzdálení potomci habánů ze Severní Ameriky nachodili v květnu přes sedm set kilometrů po moravských obcích a městech. S knihou v ruce pátrali po stopách svých předků, hledali keramiku nebo staré habánské sklepy. „Tall as a habán, right?“ potvrzuje osmatřicetiletý Jason Stahl z Montany v USA, že lidé si při setkání s nimi nejčastěji vybaví rčení, že je někdo dlouhý jako habán.

Dlouhán z dvojice poutníků je ale spíš Paul Hofer z Alberty v Kanadě, Jasonův o deset let mladší kamarád. Oba dva jsou oblečení v kostkované košili, s krosnou na zádech a kloboukem na hlavě. A oba jsou členové náboženské komunity hutteritů, která je u nás známá právě jako habánská, než byla vyhnaná z Evropy.

„Mám tu mapu asi 30 až 40 různých míst. U patnácti jsem si udělal hvězdičku. Tam jsme našli většinou sklep, mlýn nebo studnu,“ ukazuje Paul na papír založený v knize Studie o novokřtěncích od Jiřího Pajera. Bez publikace by zřejmě byli ztracení, díky ní totiž můžou vyrazit po stopách míst, kde habáni do 16. a 17. století žili. Třeba právě na Podluží, což byla jedna z posledních zastávek obou cizinců. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)