Diagnóza F – Psychózy a lidé, kteří s nimi žijí (2023)

Připravila Adéla Paulík Lichková.

Hovoří vedoucí lékař Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov Michal Risler.

Natočeno 2023. Premiéra 4. 5. 2023 (ČRo Rádio Wave, 32 min.).

Lit.: Paulík Lichková, Adéla: Úskalím léčby lidí se zkušeností s psychózou je, že se necítí být nemocní, říká psychiatr. In web ČRo 3 Vltava, 4. květen 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Mezi příznaky schizofrenie patří i to, že si lidé nemoc často neuvědomují, necítí se být nemocní.“ Poslechněte si rozhovor s psychiatrem Michalem Rislerem o možnostech ambulantní léčby pro lidi s psychózami. (…)

Psychózy jsou nevyléčitelné, lidé s psychotickým onemocněním jsou nebezpeční svému okolí a bez hospitalizace na psychiatrii to nejde. To jsou asi nejčastější mýty, které se o psychózách a lidech, kteří s nimi žijí, tradují. I o nich mluví v Diagnóze F vedoucí lékař Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov Michal Risler.

„Mezi příznaky schizofrenie patří i to, že si lidé nemoc často neuvědomují, necítí se být nemocní a pocity pronásledování či slyšené hlasy přičítají spíše vnějším vlivům. Je potřeba především pracovat na tom okolí, aby vás přestalo sledovat,“ uvádí lékař úhel pohledu, s nímž někdy pacienti přicházejí. Právě z tohoto důvodu si o péči málokdy říkají sami, častěji přijdou v doprovodu svých blízkých nebo na doporučení lékařů v průběhu hospitalizace na psychiatrii.

První epizody psychotických onemocnění, ke kterým může docházet už v průběhu dospívání, mohou zůstávat nerozpoznané. Mladí lidé se častěji uzavírají do sebe a do svého světa, a tak je rodiče přivedou někdy až po několika měsících, kdy potíže považovali za známky puberty a dospívání. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)