Ex libris – Tagebuch (2023)

Když si mladý český skladatel Bedřich Smetana psal deník, nazval ho Tagebuch, podepsal Smetana Friedrich a své zápisky si po celá léta vedl v němčině. I to je nejspíš důvod, proč vycházejí až nyní. Rozsáhlou publikaci o více než 730 stranách, vydalo v roce 2022 Národní muzeum v Praze. Smetanovy zápisky kouzelně zachycují skladatelovo dospívání i rané období jeho tvorby. V pořadu Ex libris ji představí Milena Štráfeldová.

Natočeno 2023. Premiéra 6. 6. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Štráfeldová, Milena: Náš „nejčeštější“ skladatel Bedřich Smetana psal své studentské deníky německy. In web ČRo Plus, 6. červen 2023 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Na tuto knihu si čtenáři počkali téměř půl druhého století. Teprve nyní totiž vycházejí studentské deníky skladatele Bedřicha Smetany z let 1840 až 1847. K vydání je připravila kurátorka pražského Muzea Bedřicha Smetany Olga Mojžíšová spolu s Tomášem Bernhardtem ze Západočeského muzea v Plzni. Rozsáhlou publikaci o více než 730 stranách vydalo v roce 2022 Národní muzeum v Praze.

„Já, Bedřich Smetana, narozený v Litomyšli 1824 2. března v úterý v 10 hodin ráno, měl jsem otce Františka Smetanu pivovarským sládkem a moje matka byla Barbora Smetanová, rozená Lynková,“ poznamenal si 1. května roku 1840 šestnáctiletý student Bedřich na samém začátku svého deníku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)