Klub Rádia Junior – Jitka Tláskalovová (2023)

Připravila Jana Rychterová.

Hovoří historička a šéfredaktorka časopisu Časostroj Jitka Tláskalová.

Natočeno 2023. Premiéra 7. 9. 2023 ČRo Rádio Junior, 38 min.) v cyklu Klub Rádia Junior.

Lit.: bva – kpe – Rychterová, Jana: Pod pokličkou s historičkou: Lidé kdysi léčili mor cibulí, nesměli jíst hmyz a z mechu si vyráběli mouku. In web ČRo Radio Junior, 7. září 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kde se dočteme, co se v historii nesmělo jíst? A jaká surovina se používala na léčbu nadměrného ochlupení? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior jsme si povídali s historičkou a šéfredaktorkou časopisu Časostroj Jitkou Tláskalovou. Moderátorku Janu Rychterovou zajímalo například i to, které potraviny byly v historii zakázané a proč.

Zákaz s dobrým úmyslem

Velké množství příkazů a předpisů týkajících se jídla obsahuje Bible. Z jejího Starého zákona například židovská kultura čerpá zákaz pojídání vepřového masa. „V teplém prostředí se to vepřové maso velice rychle kazilo. Bylo tak potenciálně nebezpečné,“ podává Jitka celkem praktické vysvětlení, proč se jednalo o zapovězenou potravinu.

Proto bylo pro kulturu žijící v teplém prostředí lepší stravovat se jiným masem. Židé směli například pojídat jen velké savce, kteří měli rozdělená kopyta. To je taky jeden z důvodů, proč se nemohli jíst velbloudi. Ten totiž rozdělená kopyta nemá. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)