Večer na téma – Spisovatel a básnířka: příběh manželství (2023)

Johannes Urzidil a Getruda Urzidilová mezi Prahou, New Yorkem a Římem. V roce 1970 náhle zemřel v Římě, během svého přednáškového turné po Evropě, významný pražský, německy píšící spisovatel Johannes Urzidil. Autor z Kafkova okruhu, žil od války v New Yorku. Americké a soukromé rakouské archivy teď vydávají svědectví o jeho posledních týdnech a dnech života. Připravil Miloš Doležal. Překlad básní Věra Koubová a Jan Mareš.Urzidilův esej Výhled ze Stingelovy skály přeložili Anna Nováková a Jindřich Buben. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Hanuš Bor, Dana Černá a Petr Gojda. Esej čte Otakar Brousek II.

Natočeno 2023. Premiéra 18. 10. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 113 min.).

Lit.: Doležal, Miloš: Spisovatel a básnířka: příběh manželství. Johannes Urzidil a Getruda Urzidilová mezi Prahou, New Yorkem a Římem. In web ČRo 3 Vltava, 18. říjen 2023 (článek). – Cit.: V roce 1970 náhle zemřel v Římě během svého přednáškového turné po Evropě Johannes Urzidil, významný pražský německy píšící spisovatel. Autor z Kafkova okruhu žil od války v New Yorku. Americké a soukromé rakouské archivy teď vydávají svědectví o jeho posledních týdnech a dnech života.

Příběh manželů Urzidilových nás zavádí do světa dvacátého století u nás i ve světě. Mladí Gertrude a Johannes se seznamují v okruhu literárních přátel pražské kavárny Arco – mezi jejich dobré známé patří Franz Kafka, Franz Werfel nebo Max Brod. Židovství i křesťanství tu vedle sebe koexistují v kulturním prostoru pražské němčiny, pro kterou znamenala polovina 20. století faktický zánik.

Po útěku z protektorátu Čechy a Morava čekalo manžele těžké protloukání v exilu. Kromě toho, že ztratili rodinu i řadu přátel v koncentračních táborech, sami zažívali nesnadné existenční potíže. S koncem války pak přišlo vysídlení německého obyvatelstva a krátce na to únor 1948. Johannes Urzidil ani Gertrude Urzidilová se ze svého amerického exilu už nikdy do vlasti nepodívali, jakkoli v pozdějších letech pořádali literární turné mimo jiné v Rakousku.

Komponovaný Večer na téma básníka a publicisty Miloše Doležala sleduje příběh manželského páru od jejich seznámení přes útěk z Prahy okupované nacisty až po smrt Johannese v Římě a Getrude v New Yorku. Pořad doprovází ukázky z literatury obou autorů a také archivní záznam hlasu Johannese Urzidila.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)