Cyklus – Ženy disentu, samizdatu a undergroundu 1/4 (2023)

Mariana Jaremková.

Hovoří Ľudmila Pastierová (1), Elena Lichá Zábranská (2), Kyra Matuštík (3), Jolana Kusá (4).

Natočeno 2023. Premiéra listopad 2023 (SRo Rádio Devín).

Lit.: anonym: Cyklus: Ženy disentu, samizdatu a undergroundu. Témy. In web SRo Rádio Devín, 30. 10. 2023 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.:  Tento týždeň venujeme náš cyklus aspoň niekoľkým ženám, ktoré mali odvahu byť slobodné aj v čase neslobody. Svojimi postojmi, tvorbou. Ich mená zostávajú často v tieni mužov disentu, či neoficiálnej umeleckej scény. Budú to umelkyne, aj ženy, ktoré stáli nie za, ale vedľa mužov disentu či samizdatu. Dlho boli vnímané ako tie, ktoré vytvárali zázemie, podporovali svojich partnerov a pomáhali niekde v pozadí. Až časom sa začali ich mená vyslovovať s rovnakou váhou, pretože v sebe mali rovnakú odvahu a potrebu slobody a majú ju dodnes. Mariana Jaremková oslovila Ľudmilu Pastierovú, aj s otázkou kedy sa stala súčasťou diania okolo tvorby a vydávania samizdatovej literatúry (…).

Fotografka Ľuba Lauffová od 70. rokov určovala obraz slovenskej výtvarnej fotografie, nech hovoríme v rámci jej tvorby o aktoch, portrétoch, kolážach, inscenovanej fotografii či luminografii. Ak sa povie Dominik Tatarka či Marián Varga, sú to práve jej fotografie, ktorými sú často prezentovaní. Poézia, zmyselnosť, imaginácia, nostalgia, snovosť, ale aj humor – to všetko sa spája v jej tvorbe. Na Ľubu Lauffovú spomína autorka jej monografie, ktorá vyšla presne pred desiatimi rokmi, Elena Lichá Zábranská (…).

Pokračujeme rozprávaním výtvarníčky Kyry Matuštík. Bola jednou zo žien Charty 77 a súčasťou pražského undergroundu. Chartu podpísala v roku 1984, keď mala 25 rokov. Väčšinu života prežila v zahraničí. V jej príbehu sa prepletá umenie a rodina, už v študentských rokoch sa dostala do nemilosti režimu kvôli svojmu otcovi, významnému kunsthistorikovi Radislavovi Matuštíkovi, ktorý sa stal v období normalizácie nepohodlným a nemohol pôsobiť vo svojom odbore. Mariana Jaremková sa Kyry Matuštík pýtala aj na to, kedy pocítila, že jej otec je pre režim persona non grata (…).

Vypočujte si aj spomienky Jolany Kusej, manželky filozofa, politológa Miroslava Kusého. Po tom ako podpísal Chartu 77 bol príležitostne preventívne zadržiavaný a sledovaný pod kódovým menom „RENEGÁT“, súčasťou života rodiny sa stali aj odposluchy či domové prehliadky. Aj o tom rozpráva v rozhovore s Marianou Jaremkovou Jolana Kusá a hovorí tiež o tom, prečo sa tak málo hovorí o ženách disentu:

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)