Pro a proti – Novela liniového zákona (2023)

Novela liniového zákona má zrychlit výstavbu dálnic nebo usnadnit těžbu strategických surovin. Sněmovna ji schválila s řadou pozměňovacích návrhů, které kritici označují za přílepky. Povede nový zákon k rychlejšímu budování infrastruktury? Proč se obce bojí, že omezí jejich práva? A zapomněli jeho autoři na ochranu přírody? Debatovat budou poslanec Ivan Adamec z ODS a ředitelka organizace Zelený kruh Petra Kolínská. Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2023. Premiéra 9. 11. 2023 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: kbr – Bumba, Jan: Liniový zákon procesy zjednoduší a zkrátí, míní poslanec. Prosperující společnost nelze stavět na omezování práv, oponuje ekoložka. In web ČRo Plus, 9. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pomůže novela liniového zákona zrychlit budování infrastruktury?

Novela liniového zákona má urychlit klíčové dopravní stavby nebo usnadnit těžbu nerostů. Sněmovna ji schválila s řadou pozměňovacích návrhů, které kritici označují za přílepky. „Soudržnou a prosperující společnost nelze stavět na porušování pravidel a omezování práv,“ říká ředitelka organizace Zelený kruh Petra Kolínská. „Je to o tom, jak si to kdo bude vysvětlovat. Všechno bude veřejné, akorát procesy budou jednodušší a kratší,“ naznačuje poslanec Ivan Adamec (ODS).

Podle Adamce by měla novela zrychlit procesy i díky opatření, které má zamezit praxi takzvaných blanketních odvolání. Připomíná, že využitím tohoto nástroje například ekologové oddálili stavbu úseku dálnice D11. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)