Universitas Olomucensis (2023)

Michal Bureš. Dokumentární pásmo. Hold Univerzitě Palackého v Olomouci, která letos slaví 450 let. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Rešerše Ivana Zuranová, Ivana Pustějovská, Aleš Spurný a Petra Ševců. Mistři zvuku Jan Brauner a Tomáš Přidal.

Hovoří Pavel Urbášek, Jaroslav Macháček, Josef Jařab, Ondřej Novák, Michal Malacka a další. Slovem provázejí Jana Stryková a Igor Bareš.

Natočeno 2023. Premiéra 16. 11. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.;48 min.) v cyklu Radiodokument k 450. výročí Univerzity Palackého v Olomouci. Repríza 17. 11. 2023 (ČRo Olomouc, 10:04 h.) v cyklu Dobré dopoledne.

Lit.: Bureš, Michal: Universitas Olomucensis. Dokumentární pásmo o Univerzitě Palackého. In web ČRo Olomouc, 17. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Příběh Universitas Olomucensis začíná na Velikonoce roku 1566, kdy na Hanou dorazili první jezuité. Tehdy vzniká šestitřídní latinské gymnázium.

V lednu 1573 potvrzuje papež Řehoř XIII. olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova původní biskupskou donaci a 22. prosince téhož roku jí císař Maxmilián II. uděluje promoční práva. V Olomouci tím vzniká plnohodnotná univerzita o dvou fakultách – filozofické a teologické.

Následují hvězdné momenty, i období úpadku a útlumu. Svobodné uvažování střídají období jediné možné pravdy, která jsou následně odplavena povstáními, válkami a revolucemi. Bojuje se, obsazuje, okupuje, buduje i objevuje. Císaři odcházejí, přicházejí prezidenti – Univerzitas Olomoucensis všechny pozemské sváry přežije a trvá. Rozhlasový archiv je plný unikátních zvukových záběrů, jež to dokládají. Necháme je v obnovené premiéře zaznít.

Nová etapa se začíná psát po druhé světové válce. 21. února 1947 se v olomoucké Redutě koná slavnostní shromáždění, na kterém je slavnostně otevřena Univerzita Palackého v Olomouci. V květnu 1990 na ní obdrží první čestný doktorát na území Československa někdejší disident Václav Havel. Dnes na UP studuje třiadvacet tisíc studentů. Mají k dispozici přes tisíc oborů na osmi fakultách. V mezinárodním žebříčku společnosti Thompson Reuters je Universitas Palackiana Olomucensis zařazena mezi top 500 univerzit světa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)