Portréty – Vojtěch Jasný (2023)

Jedním z nejúspěšnějších českých filmových režisérů – alespoň v mezinárodním kontextu – byl Vojtěch Jasný, třikrát oceněný na prestižním festivalu v Cannes. Jeho životní příběh, plný vzestupů i pádů příznačných pro 20. století ve střední Evropě, připomenou v Portrétech Martina Sedláková a David Hertl.

Natočeno 2023. Premiéra 16. 11. 2023 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Hertl, David: Vojtěch Jasný natočil prorežimní agitky i legendární Všechny dobré rodáky. In web ČRo Plus, 16. listopad 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Filmy režiséra Vojtěcha Jasného mají silný morální rozměr a výjimečnou vizualitu, důležitou roli v nich hrají barvy. Život Jasného byl dramatický: v 50. letech minulého století budoval socialismus, který později kritizoval tak intenzivně, že musel odejít do exilu. V pořadu Portréty o tom hovoří Martina Sedláková.

Tajemno a mysticismus, jež propůjčuje Jasného tvorbě další rozměr, prý tvůrce objevil v těžkých dobách, když v půli 50. let v krátké době pochoval maminku, narodil se mu mrtvý syn a na rakovinu zemřela manželka.

Tehdy měl potřebu se ze svých zážitků vypovídat, a tak vznikl snímek Touha (1958), která získala cenu na festivalu v Cannes v roce 1959. Následoval úspěšný titul Procesí k panence (1961), poeticko-satirická pohádka plná barev Až přijde kocour (1963) s Janem Werichem, jež získala v Cannes zvláštní cenu poroty.

Vrchol Jasného tvorby představuje lyrická kronika poválečné moravské vesnice Všichni dobří rodáci (1968), na niž s pomocí své matky sbíral materiál dvacet let a která mu opět v Cannes vynesla cenu za režii a pozvání do poroty dalšího ročníku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)