Pro a proti – Sociální dávky a bankovní tajemství (2023)

Kdo chce dávky, bude muset ukázat státu účet. Hrozí prolomení bankovního tajemství? Moderuje Karolína Koubová.

Debatovat budou Kateřina Jirková z MPSV a Jan Vobořil z organizace Iuridicum Remedium.

Natočeno 2023. Premiéra 4. 12. 2023 (ČRo Plus, 9:34 h.; 25 min.).

Lit.: oci – Koubová, Karolína: Hrozí prolomení bankovního tajemství kvůli dávkám? Nebude nás zajímat, co a kde klient nakupuje, hájí se ministerstvo. In web ČRo Plus, 4. prosinec 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Sociální dávky by měly být od nového roku prý vypláceny efektivněji. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale zavádí kontroverzní změnu, kdy banky budou mít povinnost sdělovat úřadům práce údaje o bankovních účtech žadatelů. Jde o zásadní průlom do ochrany osobních údajů a bankovního tajemství?

„Novela obsahuje povinnost bank sdělovat úřadům práce na vyžádání údaje o bankovním účtu. Kritizujeme především způsob, jakým byla tato část novely schválena,“ uvádí v Pro a proti výkonný ředitel nevládní organizace Iuridicum remedium Jan Vobořil.

Ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek na MPSV Kateřina Jirková vysvětluje, že novela jen precizuje něco, co v zákoně o hmotné nouzi i v zákoně o bankách dávno je.

„Toto doplnění zavádí právní jistotu, na co se pracovník úřadu může bankovních institucí doptávat, proto jsme ustanovení zpřesnili,“ dodává úřednice.

Vobořil ale nepovažuje zpřesnění za nutné. „Žadatelé o dávku musí už teď doložit bankovní účty, ale nově se úřady práce budou ptát rovnou bank. Nakonec dostanou stejný výpis z účtu, takže žadatel nad tím bude mít mnohem menší kontrolu, což dává prostor pro zneužití.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)