Osobnost Plus – Tomáš Pojar (2024)

Začíná zbrojit, měnit pohled na migraci a brzy přehodnotí i postoj ke Green Dealu, soudí muž s pověstí politického jestřába. A Rusko ve válečné ekonomice nazývá Sovětským svazem 2.0. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 15. 1. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Bezpečnostní analytik Pojar: Ještě nejsme obranyschopní, ale ušli jsme pořádný kus cesty. In web ČRo Plus, 15. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Evropa procitá, začíná zbrojit a brzy přehodnotí i postoj ke Green Dealu, tvrdí bezpečnostní analytik a poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Některé země začnou brzy šlapat na brzdu, a to jak doma, tak i na celoevropské úrovni – a už se to částečně děje. Mašinérie je ale rozběhnutá a je to kolos, který bude velmi těžké zastavit. Samozřejmě je i otázka, nakolik by se měl zastavit úplně,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

„Proto doufám, že se nebudou připravovat nové a ještě ambicióznější plány a že naopak dojde k realistickému zvážení, co je přínosné a co už není a kde za to platíme obrovskou cenu a můžeme na to nakonec doplatit,“ doplňuje Pojar.

Green Deal je podle bezpečnostního analytika tak nákladný plán, občas až nezaplatitelný, že zemím Unie nezbyde než ho přehodnotit. Navíc ve chvíli, kdy se ukazuje nutnost zbrojit víc než dřív. Přesto ale některé banky s financováním zbrojního průmyslu váhají. „Některé banky zbrojaře úvěrují, rozhodně ne všechny.“

„Myslím, že by měly úvěrovat víc, takže se musíme v jednotlivých bankách ptát. A vidět, jaká je tady situace, jaké jsou potřeby, a nepřistupovat k další regulaci, respektive seberegulaci.“

„Vždy se musíte dívat na sklenici, jestli je poloplná, nebo poloprázdná. Ještě asi před dvěma lety někdo vážně uvažoval o taxonomii na zbraně. To znamená, že by se měřila produkce CO2 u tanků, raket, stíhaček – to by byla samozřejmě sebevražda.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)