Bruselské chlebíčky – Charles Michel a stabilita EU (2024)

Šéf Evropské rady Michel schytává ze všech stran kritiku za své rozhodnutí kandidovat v evropských volbách a odstoupit tak předčasně ze své funkce. Hrozí kvůli jeho rozhodnutí nestabilita unijních institucí? Dostane se k vedení summitů maďarský premiér Orbán? Nebo jsou obavy přehnané? Na to v nové epizodě Bruselských chlebíčků odpovídá analytik bruselského think tanku Eric Maurice. Připravila Zdeňka Trachtová.

Natočeno 2024. Premiéra 15. 1. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 31 min.).

Lit.: and – Nerad, Filip – Trachtová, Zdeňka: Michelův konec v Evropské radě není katastrofa. Lídři Orbána k vedení summitů nepustí, míní bruselský expert. In web ČRo 1 Radiožurnál, 15. leden 2024 (článek + nahrávk ak poslechu) – Cit.: Šéf Evropské rady Charles Michel schytává přehnanou kritiku za své rozhodnutí kandidovat v červnových evropských volbách a předčasně tak odstoupit z funkce. „Michel to oznámil dostatečně brzy, aby se lídři stihli rozmyslet,“ komentuje analytik bruselského think tanku Centrum evropské politiky Eric Maurice. Mírní také obavy, že by se k vedení unijních summitů mohl dočasně dostat maďarský premiér Viktor Orbán, který bude od července předsedat Radě EU.

Unijní lídři podle Maurice Orbána k vedení Evropské rady – byť jen na dočasnou dobu – nepustí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)