Pepek námořník slaví 95 let (2024)

Pepek námořník začínal jako postavička v novinovém komiksu, pak se stal hvězdou animovaného filmu. Reportáž připravila Alžběta Havlová.

Natočeno 2024. Premiéra 17. 1. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 3 min.) v cyklu Reportáže Radiožurnálu.

Lit.: prh – Havlová, Alžběta: Špenát = železné svaly. Pepek námořník ve Spojených státech zvýšil spotřebu neoblíbené zeleniny. In web ČRo 1 Radiožurnál, 17. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pepek námořník slaví 95. narozeniny. Tato animovaná postavička byla ve své době ve Spojených státech dokonce populárnější než Myšák Mickey. Oblíbený byl také v Česku a některé díly se dokonce v 50. a 60. letech natáčely ve studiu Bratři v triku.

Pepek námořník začínal jako postavička v novinovém komiksu. Jeho hlavní hrdinkou ale byla Pepkova budoucí velká láska Olive Oylová, která tenkrát ještě chodila s postavou Harolda Hamgravyho.

Pepek se v tomto komiksu poprvé objevil právě 17. ledna 1929, když si ho Olivin bratr Castor objednal, aby ho dopravil do kasina na ostrově. Když tato gamblerská sága skončila, Pepek z komiksu zase zmizel, aby se nakonec vrátil jako jedna z hlavních postav. Čtenáři si ho totiž oblíbili a brzy začaly jeho příběhy vycházet téměř v pěti stovkách novin. Autor Pepka E. C. Segar si tak díky němu vydělával i 100 tisíc dolarů ročně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)