Osobnost Plus – Eva Zamrazilová (2024)

Eva Zamrazilová, ekonomka a viceguvernérka České národní banky. Ceny energií a pohonných hmot v důsledku války na Ukrajině a minulý kabinet Andreje Babiše považuje za viníky současné drahoty. Proč je pro ekonomy lednová inflace tak důležitá? Co by byla její základní teze v rámci veřejné debaty o tom, zda Euro ano, či ne? A kde jako vnější pozorovatel vidí rozpočtové rezervy, kterých česká vláda nevyužila? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 17. 1. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Úrokové sazby u hypoték začnou klesat. Ale ty dvouprocentní se už nikdy nevrátí, míní viceguvernérka ČNB Zamrazilová. In web ČRo Plus,  17. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „15. února bude zveřejněna inflace za leden – toto číslo de facto podstatně předznamená trajektorii inflace v celém letošním roce. Proto je tak důležité,“ říká ekonomka a viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. „Další meziměsíční výkyvy inflace bývají už jen velmi drobné, přisuzovány jsou spíš sezónnosti v jednotlivých měsících,“ vysvětluje v Osobnosti Plus.

Za prosinec byla meziroční míra inflace 6,9 procent. „Ale nebýt úsporného tarifu byla by bývala 4,2 procent,“ upřesňuje ekonomka. Za úspěch by pak považovala, kdyby se dostala mezi dvě až tři procenta. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)