Konec po 40 letech. Brutalistní Prior v Brně půjde k zemi (2024)

Brněnský Prior čeká letos demolice. Postupně se vyprazdňující brutalistní budovu využívají alespoň umělci. Tento týden tam třeba slavili narozeniny umění. Reportáž připravil Tomáš Kremr.

Hovoří muzikolog Tomáš Šenkyřík.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 19. 1. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: Konec po 40 letech. Brutalistní Prior v Brně půjde do pár měsíců k zemi. In web ČRo Brno, 19. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak zní brutalistní obchodní dům? Takovou otázku si položil jeden z umělců, který v Brně tento týden společně s dalšími slavil milionté šedesáté první narozeniny umění. Návštěvníci si zvuky architektury poslechli v prázdných patrech bývalého obchodního domu Prior, nyní obchodního centra Dornych, kterému ale většina lidí neřekne jinak než Tesco u nádraží.

Byla to jedna z posledních příležitostí dostat se do běžně nepřístupných pater. Nákupní centrum z roku 1984 vedle hlavního vlakového nádraží čeká letos demolice.

„Je to postaveno na eskalátorech a na znějícím prostoru, když tu třeba lidé jdou po horních chodbách, bouchnou dveře, zaslechnete kroky, prásknutí výtahu nebo pokladny,“ přibližuje svou dvaadvacet minut dlouhou skladbu muzikolog Tomáš Šenkyřík. V obchodním domě strávil pár hodin, natáčel ruchy i zdánlivé ticho.

„I prázdný dům nějak zní. Ticho neexistuje, řečeno Johnem Cagem. Vždycky najedete tichý zvuk, který můžete zesílit. Nebo akustiku, kdy rozezníte stěny. To jsem tady udělal nějakým rychlým krátkým zvukem se silným atakem, třeba jako když bouchnete do bubnu, a ten prostor potom zní,“ popisuje proces nahrávání Šenkyřík. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)