Za obzorem – Nový Rámův chrám ve městě Ajódhja (2024)

Rámův chrám se rozkládá na 28 hektarech a stal se největším podobným náboženským komplexem v Indii. Velkolepý projekt je završením 30 let snahy Módího strany BJP a teď by se měl stát odrazovým můstkem, který ho v jarních volbách potřetí v řadě vynese do křesla premiéra nejlidnatější země světa. Jeho základy jsou ale ušpiněné krví. Do Indie vás zve Ondřej Himmer.

Natočeno 2024. Premiéra 28. 1. 2024 (ČRo Plus, 13:33 h.; 23 min.). Repríza 28. 1. 2024 (ČRo Plus, 19:33 h.).

Lit.: Himmer, Ondřej: Základy nového Rámova chrámu jsou ušpiněné krví. In web ČRo Plus, 28. leden 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ráma se vrátil,“ ohlásil indický premiér Naréndra Módí při otevření nového chrámu ve městě Ajódhja. Na místě, kde se mytický hrdina a král podle legend narodil, vyrostl velkolepý komplex, který se rozkládá na 28 hektarech a který se stal největším chrámem v celé zemi.

Slavnostní vysvěcení sochy Rámy, jednoho z vtělení boha Višnua, je završením 30 let snažení Módího Indické lidové strany (BJP).

Právě na křídlech kampaně za znovuvybudování Rámova chrámu BJP v 90. letech vylétla do první politické ligy a Naréndra Módí doufá, že jeho otevření se teď stane odrazovým můstkem, který ho v jarních volbách pomůže potřetí vynést do křesla premiéra nejlidnatější země světa. Základy chrámu jsou ale ušpiněné krví. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)