Host Dne na Moravě – Anna Stránská (2024)

Které inscenace se později ukázaly jako klíčové pro další vývoj HaDivadla? A jak se za padesát let proměnilo jeho publikum?  Připravila Zuzana Kopuletá.

Hovoří .

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 1. 2. 2024 (ČRo Brno, 17 min.).

Lit.: Kopuletá, Zuzana: HaDivadlo slaví padesát let existence a věří, že jeho pevné kořeny ho spolehlivě udrží i v budoucnu. In web ČRo Brno, 1. únor 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hned dvě kulatá výročí v letošním roce slaví brněnské HaDivadlo. Před padesáti lety vzniklo a před dvaceti lety našlo nové působiště v Alfa pasáži v prostorách někdejšího kina. Historie scény progresivní dramaturgie, jak se sami označují, má ale mnohem více důležitých milníků.  Například přesun z Prostějova, kde bylo ustaveno, do Brna. (…)

„HaDivadlo vlastně vzniklo poněkud neplánovaně, navzdory tomu, co bylo zadáním. Tehdejší funkcionáři si přáli založit městské souborové honosné divadlo. Ale takovou jakousi subversivní cestou zespod se té příležitosti chopil tehdejší učitel na lidušce Sváťa Vála, který je jednou ze zásadních postav těch počátků. A navzdory tomu původnímu záměru vzniklo avantgardní divadlo,“ líčí intendantka divadla Anna Stránská. Základem hereckého souboru se stali členové bývalého Válova Studia LŠU, doplnění o amatéry, hlavně studenty, a hostující herce. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)