Zprávy z jižní Moravy – Unikátní brněnské vodojemy za měsíc otevřou (2024)

Obří podzemí prostory na Žlutém kopci v Brně přivítají první turisty přesně za měsíc. 22. března se otevře trojice zpřístupněných historických vodojemů z přelomu 19. a 20. století. Reportáž připravil Tomáš Kremr.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 22. 2. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: 56, 16, 12 vteřin. Unikátní brněnské vodojemy s různě dlouho ozvěnou za měsíc otevřou. In web ČRo Brno, 22. únor 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Jak dlouhá je ozvěna ve vypuštěném vodojemu? V Brně na Žlutém kopci to změřili akustici a přesně za měsíc, v pátek 22. března, to uvnitř uslyší i první návštěvníci. Poprvé se podívají do všech tří zpřístupněných historických vodojemů. Prázdné nádrže jsou nejnovější turistickou atrakcí Brna. Kromě dvou cihlových se návštěvníci nově dostanou i do betonové. Český rozhlas Brno se dovnitř vydal už nyní a za měsíc odtamtud bude i mimořádně vysílat.

„Nádhera!“ zvolal uvnitř betonového vodojemu z roku 1917 znalec brněnského podzemí a průvodce Aleš Svoboda. A doplnil, že i když lidský sluch slyší ozvěnu asi 24 vteřin, akustici to pomocí přístrojů změřili na 56 vteřin. „Dělali to pomocí střelby z pistole slepými náboji,“ přibližuje metodu expertů.

Betonový vodojem s masivními sloupy a klenbami byl naposledy napuštěný v roce 1997. „Tehdy se rozhodlo, že pisárecký vodovod už nevyhovuje stran kvality vody a taky už nádrže nedostačovaly požadavkům, někde se objevily praskliny, voda trošku mizela,“ upřesňuje Svoboda, zatímco se dívá nahoru ke klenbě. Voda dosahovala zhruba do pěti a půl metrů, metr nad tím ještě byla vzduchová kapsa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)