Miroslav Kusý: Chartistou v Bratislavě (2024)

V únoru 2019 zemřel Miroslav Kusý. Někdejší československý disident, slovenský politolog a filozof se v únoru 1977 stal v pořadí třetím slovenským signatářem Charty 77. Novinář Martin M. Šimečka napsal, že to byl člověk, který natolik překračoval hranice běžné lidské odolnosti, že komunistický režim proti němu vlastně neměl šanci – proti Kusého tvrdohlavosti se prý nedalo bojovat. Pozoruhodnou osobnost připomene v pořadu Archiv Plus publicista Jan Sedmidubský.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 2. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu  Archiv Plus.

Lit.: Sedmidubský, Jan: Miroslav Kusý: Chartistou v Bratislavě. In web ČRo Plus, 23. únor 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Prošel si klasickou cestou od reformního komunisty přes disidenta k obhájci demokracie. Politolog, filozof, publicista, vysokoškolský pedagog, rektor Univerzity Komenského v Bratislavě a jeden z nemnoha signatářů Charty 77 na Slovensku Miroslav Kusý zažil leccos z historie moderního Slovenska.

Bratislavský rodák a později pražský student Filozofické fakulty Karlovy Univerzity (obor marxistické filozofie – jiná tehdy ani nebyla k dispozici, jak později Kusý podotýkal) pocházel z levicové rodiny. V 60. letech působil na Univerzitě Komenského v Bratislavě jako odborný asistent, později docent a od roku 1967 jako profesor. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)