Vlna – Pětadvacet úvěrů, dluh 600 tisíc a myšlenky na smrt (2024)

Dokument s mladým učitelem klavíru ze severozápadu Čech, kterého spirála spotřebních úvěrů u nebankovních společností přivedla až k úvahám o sebevraždě. Pomohla mu dluhová poradna Člověka v tísni. Připravil Ondřej Šebestík.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 2. 2024 (ČRo Rádio Wave, 30 min.) v cyklu Vlna.

Lit.: Šebestík, Ondřej: Pětadvacet úvěrů, dluh 600 tisíc a myšlenky na smrt. Cesta učitele klavíru z dluhové propasti. In web ČRo Radio Wave, 26. únor 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V devatenácti letech si vzal Jakub první půjčku na tři tisíce korun. Studoval a bydlel na intru. Vydělával si první peníze, které nestačily ani na základní potřeby. Rodiče ho finančně podpořit nemohli. Z nedostatku zkušeností a tísnivé životní situace dokázaly různé nebankovní společnosti vytěžit maximum. Po pěti letech měl Jakub 25 půjček a dlužil skoro 600 tisíc korun. Přitom se jen snažil každou další půjčkou umořit tu předešlou.

„Takhle to šlo několik let a furt se nabalovaly další a další půjčky. Byly situace, kdy jsem měl u jedné společnosti šest úvěrů. Ani jeden jsem neplatil, protože jsem na to neměl. Tak jsem tam zavolal a oni mi nabídli sedmý úvěr,“ popisuje lichvářské praktiky některých nebankovních věřitelů Jakub. Ze zákona si přitom každá finanční společnosti musí ověřovat schopnost zákazníka splácet. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)