Paul Verlaine (1993)

Životopisné pásmo připravil Igor Otčenáš. Režie Viera Weidlerová.

Účinkují Ján Gallovič, Maroš Kramár, Viera Richterová, Jozef Šimonovič, Eva Rysová, Miroslav Trnavský, Vladimír Minarovič a Peter Marcin.

Natočeno 1993. Repríza 28. 3. – 3. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia:  Diela s témou Veľkej noci v spoločnosti Hrabala, Verlaina i Adely Ostrolúckej. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 21. 3. 2024 (článek) – Cit.:  Tento týždeň sa v našom programe venujeme českému prozaikovi Bohumilovi Hrabalovi. Jeden z najvýznamnejších a najosobitejších českých spisovateľov druhej polovice 20. storočia sa narodil 28. marca 1914 v Brne-Židenicích a tohto roku si pripomíname 110. výročie jeho narodenia. Pripravili sme si pre vás čítanie na pokračovanie z jeho novely Ostro sledované vlaky. V týchto dňoch myslíme zároveň aj na prichádzajúce veľkonočné obdobie. Pre niektorých je časom šibačky a oblievačky, kresťanom zas pripomína umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Krista. Pre každého z nás môže byť zastavením a zmysluplným rozjímaním aj v spoločnosti Rádia Litera. (…)

Pokračujeme dramatickým životopisným pásmom Igora Otčenáša, ktoré je venované životným osudom francúzskeho „prekliateho“ básnika Paula Verlaina i jeho osobnému vzťahu k básnickému druhovi Jeanovi Arthurovi Rimbaudovi. Na Litere si v týchto dňoch pripomíname 180. výročie narodenia Paula Verlaina, ktorý sa v 19. storočí stal symbolom vášnivého hľadania zmyslu života a tvorby. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ján Gallovič, Maroš Kramár, Viera Richterová, Jozef Šimonovič, Eva Rysová, Miroslav Trnavský, Vladimír Minarovič a Peter Marcin. Nasledujúca päťminútovka bude patriť výberu z Verlainových veršov v preklade Miroslava Válka. Uvádzame ich pod názvom Hodina lásky. Recitujú Elena Patrovická, Štefan Halás a Igor Hrabinský. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)