Osobnost Plus – Jaromír Mazák (2024)

Jaromír Mazák, ředitel výzkumu agentury STEM, sociolog. Průzkumy veřejných mínění považuje za nutnou součást svého pozorování nálad v české společnosti. Co cítí lidé ve vyostřené mezinárodní situaci většinou jako největší pojistku? Vládu, armádu, NATO? Jak je EU oblíbena v jiných evropských státech? A co bude méně než poloviční důvěra Čechů v EU znamenat pro eurovolby v červnu? Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2024. Premiéra 28. 3. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: lup – Tachecí, Barbora: Chci mír a jsem proti válce, znamená pro každého něco jiného. Vlastně je to boj o nálepku, míní Mazák ze STEM. In web ČRo Plus, 28. březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Souhlas s členstvím Česka v NATO je dnes asi 70procentní – a to je v našich poměrech poměrně velké číslo. Zároveň platí, že máme relativně vysokou 62procentní důvěru veřejnosti v Armádu ČR – ta ale stále klesá,“ vysvětluje sociolog a ředitel výzkumu agentury STEM Jaromír Mazák v Osobnosti Plus.

Sociolog tvrdí, že respondenti dostali hned několik otázek na téma NATO a naší bezpečnosti. „Jedna z nich je na souhlas s členstvím Česka v Alianci. A je zajímavé, že na začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 to bylo skoro 80 procent. Mezitím došlo k poklesu míry souhlasu s členstvím v NATO, respektive, vrátila se na hodnoty před invazí.“

„To je pro mě překvapivé, že jsme za současné bezpečnostní situace na stejných hodnotách – z hlediska podílu lidí, kteří podporují členství ČR v NATO.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)