{Markéta Mikulášková a její sbírka Když zhasne obloha} (2024)

Markéta Mikulášková je studentkou prvního ročníku Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU. Nakladatelství Druhé město teď vydalo její básnickou prvotinu Když zhasne obloha. Autorka z ní četla v Kabaretu Špaček. Připravila Alena Blažejovská.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 30. 3. 2024 v cyklu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 24 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Poezie umožňuje přesně popsat vnitřní dění. Vnučka Oldřicha Mikuláška Markéta debutuje sbírkou Když zhasne obloha. In web ČRo Brno, 28. březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na nahrávce uslyšíte kromě rozhovoru i autorské čtení Markéty Mikuláškové ze sbírky Když zhasne obloha a také dvě básně Oldřicha Mikuláška. Jednu z nich čte on sám, druhou jeho syn. (…)

Debutantka Markéta Mikulášková (nar. 2004) je z rodiny, v níž se po generace rodí talentovaní umělci. Její dědeček Oldřich Mikulášek byl básník, prozaik, novinář a redaktor, babička Věra Mikulášková publicistka a dramaturgyně. Tatínek Ondřej Mikulášek byl herec, maminka Daniela Mikulášková je výtvarnice. Markétin nevlastní bratr Jan Mikulášek je režisér. Je pro ni samotnou důležitější výtvarný, nebo literární projev?

Vyšívání obrazů pro děti převzala Markéta se sestrou Karolínou od matky. „Byly jsme takové duo Kao & Maki. Trvalo to docela dlouho, ale potom jsme to už se školními povinnostmi nestíhaly. To moje vyšívání se dříve objevilo na povrchu, ale psaní se dělo zároveň,“ vzpomíná autorka. „Stále maluji, ale teď je to upozaděné kvůli psaní. Určitě bych se k tomu někdy chtěla vrátit, ale nejdůležitější je pro mě vyjadřování se slovem.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)