Seriál Radiožurnálu – Méně biflování, více čtenářské gramotnosti. Co přinese reforma vzdělávání? 1/5 (2024)

Připravila Eva Mikulka Šelepová.

Natočeno 2024. Premiéra 25. – 29. 3. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.).

Obsah: 1. díl: Mít ze čtení radost a neztratit chuť učit se. Na základní škole v Benešově ve výuce praktikují zvídavé čtení (2. díl: Učitelé učí, na co jsou zvyklí. Pomůže jim spíš podpora než proškrtání osnov, říká inovátor dějepisu z Milína (3. díl: Děti učíme komunikovat, gramatika je na druhém místě, objasňuje lektorka angličtiny (4. díl: Vést si deník má blahodárné účinky na duševní pohodu, což děti ze základní školy v Louňovicích pod Blaníkem dobře vědí (5. díl: „Nestydět se, ale brát i názor druhého.“ Dramatická výchova může děti vést k přijímání zpětné vazby (

Lit.: Mikulka Šelepová, Eva – agf: Méně biflování, více čtenářské gramotnosti. Co přinese reforma vzdělávání? In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. březen 2024 (anotace + nahrávky k poslechu). – Cit.:

Základní školy čeká velká změna – ministerstvo školství připravuje reformu vzdělávání. Jak má vypadat škola budoucnosti? Co a jak se v ní žáci budou učit? To představíme v seriálu Radiožurnálu. Poslouchejte od pondělí do pátku v čase 8:50. (…)

Lit.: Mikulka Šelepová, Eva – zup: Reforma vzdělávání dbá i na dobré klima ve škole, děti by se měly učit zlepšovat svou psychiku. In web ČRo 1 Radiožurnál, 28. březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pocity stresu z vyučování zažívají děti víc a víc – podle loňského výzkumu Národního ústavu duševního zdraví má 40 procent deváťáků má příznaky deprese. Proto jsou součástí chystané reformy aktivity, které mají žáky naučit pečovat o svoje psychické zdraví. Základní škola v Louňovicích pod Blaníkem například zavedla ranní sdílecí kruhy a naopak vyřadila zvonění. Podle ředitelky Evy Filipové tak pedagogové ani děti nejsou ve stresu z nedostatku času.

Prvňák Dominik vypráví na ranním kruhu své zážitky z předchozího dne, kdy byl svědkem lovu divokého prasete. 

Učitelka Tereza Milotová Špácalová s ním zážitek probírá v rámci společného ranního kruhu, kde se rozebírají radosti a strasti předchozího dne. Kruh probíhá tak, že si učitelé a žáci společně sednou na koberec a mluví o věcech, které si nakreslili nebo napsali do deníku. Vést si deníky má blahodárné účinky na duševní pohodu, což děti vědí a vědí také, že psaní deníku je dobrovolné.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)