Ivan Dérer: Ministr i vězeň ve službách Československa (2024)

Ivan Dérer byl zapomenutým československým politikem, vězněm tří režimů, které u nás vládly ve dvacátém století. Připravil Jan Sedmidubský.

Natočeno 2024. Premiéra 29. 3. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Sedmidubský, Jan: Ivan Dérer: Ministr i vězeň ve službách Československa. In web ČRo Plus, 29. březen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Většina jeho rozhlasových promluv vznikla ve druhé polovině 30. let. Tehdy byl Ivan Dérer na vrcholu moci – v několika prvorepublikových vládách působil jako ministr unifikací, školství a spravedlnosti. Nebyly to vysloveně silové resorty, ale Dérer si v nich odpracoval své. Zasloužil se například významně o stavbu nových škol na Slovensku. Mnozí mu měli za zlé, že zároveň dbal na sekularizaci školství. S dramatickým podzimem 1938 v politice skončil.

Ivan Dérer měl svým původem i vzděláním našlápnuto ke kariéře advokáta, který své schopnosti mohl uplatnit ve všech částech tehdejší monarchie – v Budapešti, Praze nebo Vídni. Absolvent prešpurského gymnázia se poté, co vystudoval v Budapešti práva a pak působil v Galantě a v Bratislavě, se už před první světovou válkou profiloval jako stoupenec spolupráce s Čechy. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)