Chyba systému – Český anticikanismus (2024)

28. díl podcastu. Proč potřebuje Česká republika definici anticikanismu? Jak zabránit segregaci romských žáků na školách? A mění se život Romů v Česku? Tentokrát budou diskutovat moderátor Jan Pokorný, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Tradičně se zúčastní také novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková a ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky David Klimeš. Editorka Daniela Vrbová. Zvukový obal Jaroslav Pokorný. Grafika František Novotný.
Kreativní producent Lukáš Sapík.

Natočeno 2024. Premiéra 6. 4. 2024 (ČRo Plus, 11:07 h.; 53 min.). Repríza 7. 4. 2024 (ČRo Plus, 18:07 h.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Pokorný, Jan: Romové nevěří institucím a ty rozhodují bez nich. Komunitní organizování ale funguje, říká vládní zmocněnkyně Fuková. In web ČRo Plus, 5. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Poslanci tří sněmovních podvýborů napříč vládní koalicí i opozicí jednohlasně přijali definici anticikanismu, kterou předtím podpořil i senátní výbor pro lidská práva. „Romové mají nedůvěru ve veřejné instituce a přijetí definice ji může pomoci postupně odbourávat a nastartovat dialog,“ věří vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, podle níž je důležité upozorňovat na celospolečenské problémy, mezi které patří i protiromské postoje. (…)

S definicí anticikanismu přišla Mezinárodní aliance na památku holokaustu – právě osudy Romů za 2. světové války jsou podle Fukové často opomíjeny a vylučovány. Romové se ovšem potýkají i s řadou dalších problémů a bariér. Například v získávání vyššího vzdělání, zaměstnání nebo bydlení.

Poukazuje na výzkum společnosti PAQ Research, že u romských žáků je častěji diagnostikováno lehké mentální postižení, což prý může být výsledkem manipulace. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)