Karel Kryl 80|30 1/5 (2024)

Připravila Dagmar Misařová.

Hovoří Anna Cónová, Jiří Dratva, Miroslav Rataj, Jan Kryl, Přemysl Bureš, Vlasta Krylová a Milan Švihálek. V ukázkách z dokumentu z roku 2014 hovoří Jiří Černý, Vladimír Merta, Dagmar Andrtová-Voňková.

Natočeno 2024. Premiéra duben 2024 (ČRo Ostrava) v cyklu Dobré odpoledne.

Obsah: 1. Vzpomínky výtvarníka Jiřího Dratvy a herců Anny Cónové a Miroslava Rataje (2. Vzpomínky televizního publicisty a vrstevníka Milana Švihálka (3. Vzpomínky „bratříčka“ Jana a jeho ženy Vlasty (4. Na Velký pátek s Karlem Krylem. Ohlédnutí za setkáním u Waldemara ( Dokument Bratříčku, zavírej vrátka (

Lit.: Misařová, Dagmar – tif: Karel Kryl 80|30. Připomeňte si s námi legendárního básníka a písničkáře.  In web ČRo Ostrava, 12. duben 2024 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Karel Kryl by se 12. dubna dožil 80 let. A začátkem března jsme si připomněli i 30 let od jeho smrti. Zavzpomínejte si s námi na tohoto legendárního básníka a písničkáře, jehož umělecké začátky byly spojeny s ostravským rozhlasem.

První díl našeho vzpomínkového seriálu vás zavede do knihovny ve Vietnamské ulici v Ostravě-Porubě. Výtvarník Jiří Dratva, který se dlouhodobě inspiruje tvorbou Karla Kryla, připravil k jeho dvojitému výročí v knihovně výstavu. Mezi obrazy a kresbami vzpomínali na Karla Kryla také herci Anna Cónová a Miroslav Rataj.

Spisovatel a scénárista Milan Švihálek se narodil v roce 1944. Stejně jako Karel Kryl. Oběma se stala osudovými městy Olomouc a Ostrava. Oba spolu oslavili při náhodném setkání v Olomouci své 23. narozeniny. Jaké bylo jejich další osudové, tentokrát tvůrčí setkání ostravské?

Karel Kryl nahrál písně na své debutové album Bratříčku, zavírej vrátka ve slovní Režii 2 v našem ostravském rozhlase. Slavný protestsong napsal z obavy o život svého mladšího bratra Jana, který byl v srpnu 1968 na vojně. S bratříčkem Janem a jeho ženou Vlastou jsme si povídali v třetím díle našeho vzpomínkového seriálu.

Víte, jak daleko to měl Karel Kryl z ostravského rozhlasu do denního baru Waldemar? 55 kroků. Na Velký pátek připravil v legendárním baru v Ostravě filmový a divadelní herec Přemysl Bureš komponovaný pořad k poctě Karla Kryla Děkuji. Jaká byla atmosféra vzpomínkového setkání, během kterého se umělci vydali k soše Karla Kryla, uslyšíte v 4. dílu našeho vzpomínkového seriálu.

V ostravských stopách Karla Kryla se vydáme spolu s Jiřím Černým, „bratříčkem“ Janem Krylem, Vladimírem Mertou a Dagmar Andrtovou-Voňkovou. V dokumentu natočeném v roce 2014 vám nabídneme i archívní záznam Folkfóra při návratu Karla Kryla do Ostravy v prosinci 1989, a rozhovor s ním před prvními svobodnými volbami. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)