Zprávy z jižní Moravy – Expozice Medy a Jana Mládkových v Rosicích (2024)

Renesanční zámek v Rosicích u Brna připravuje expozici o životě Jana a Medy Mládkových. Byli jsme se na jejich práci podívat. Co všechno na výstavě uvidíte? Připravil Tomáš Kremr.

Hovoří šéfkurátor Musea Kampa Jan Skřivánek.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 15. 4. 2024 (ČRo Brno, 2 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: Na zámku v Rosicích vzniká expozice Medy a Jana Mládkových. Připomene jejich životní osudy. In web ČRo Brno, 15. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Osudům Jana a Medy Mládkových se věnuje nová trvalá expozice, která vzniká na zámku v Rosicích u Brna. Ve dvou místnostech se lidé dozví o životní cestě jednoho z ředitelů Mezinárodního měnového fondu a mecenášky umění i zakladatelky pražského Musea Kampa. Výstava vzniká nedaleko místa, kde jsou oba manželé pohřbení.

V místnosti je velkoplošná fotografie – Meda Mládková ve fialovém svetru stojí mezi bezhlavými figurami od polské sochařky Magdaleny Abakanowicz. Tyto sochy uvidí návštěvníci na výstavě. (…)

„To sousoší bylo pro paní Medu důležité, protože to byla jedna z posledních akvizic, kterou učinili ještě společně s Janem Mládkem. Znám to jen z vyprávění, ale když kolem těch soch paní Meda chodila, takže je vždy hladila,“ vypráví šéfkurátor Musea Kampa Jan Skřivánek.

Dva pánové přinesli do bublinkové fólie zabalené plakáty na výstavy děl Františka Kupky. „Tento obraz, vlastně největší Kupkovo plátno, které měli Mládkovi ve sbírce, tak věnovali do Národní galerie ve Washingtonu DC a tam ten obraz dnes visí ve stálé expozici. Kupku tu ale vystavit nemůžeme – pojištění, klimatické parametry, to by bylo nerealizovatelné,“ komentuje Skřivánek. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)