Seriál Radiožurnálu – Od Belgie po Švédsko. Jaká témata hýbou volbami do europarlamentu v jednotlivých zemích? 1/26 (2024)

Připravil Jakub Lucký, Agáta Faltová, Ladislav Novák a další.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 15. 4. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.), 15. dílu 23. 4. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. Slámu dřív zemědělci zaorávali nebo pálili, teď z ní má celý ostrov zdroj tepla. Poslechněte si reportáž z dánského ostrova Samsø ( – 2. Technologické firmy jsou v Irsku klíčovým zaměstnavatelem. „Silikonové doky“ stojí i na nízkých daních (

15. Život na východním Slovensku je těžký, lidé z něj odcházejí. Regionu by pomohl vstup Ukrajiny do EU (4:44) -

Lit.: agf: Od Belgie po Švédsko. Jaká témata hýbou volbami do europarlamentu v jednotlivých zemích? In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. duben 2024 (anotace + nahrávky k poslechu). – Cit.: (..) Co je hlavním tématem eurovoleb v Německu a co v Itálii? Ve kterých státech mohou tyto volby otřást i domácí politikou? Poslechněte si seriál Radiožurnálu, který připravila zahraniční redakce. (…)

Lit.: agf – Lucký, Jakub: Elektřina ze slunce a větru, teplo z biomasy ze slámy. Na dánském ostrově Samsø jsou soběstační, ušetří tím lidé i region. In web ČRo 1 Radiožurnál, 16. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Za necelé dva měsíce si budeme vybírat nové zástupce v Evropském parlamentu. Energetika a nahrazování fosilních paliv bude jedním z velkých témat i dalších pěti let. Průkopníkem v některých oblastech je v tomto ohledu Dánsko. To už před několika lety umožnilo to, co nedávno schválila i Evropská unie, tedy zavádět takzvané energetické komunity. Do jedné z nich, na ostrov Samsø, se v rámci seriálu k evropským volbám vydal trajektem redaktor Jakub Lucký.

„Úspěšně jsme přeměnili místní energetiku z topných olejů na vítr, slunce a biomasu z místních zdrojů,“ vysvětluje Søren Hermansen, který byl u zrodu místních komunit i u toho, když ostrov získal ocenění Klimatického lídra od OSN. A rovnou mne svým elektroautem bere do jednoho z nenápadných zařízení, které tu řeší vytápění, právě pomocí biomasy. (…)

Lit.: agf – Novák, Ladislav: Život na východním Slovensku je těžký, lidé z něj odcházejí. Regionu by pomohl vstup Ukrajiny do EU. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovenští Progresivci se na plakátech pro eurovolby přejmenovali na Proevropské Slovensko. Chtějí porazit stranu Směr premiéra Roberta Fica a ukázat, že současná vláda nereprezentuje celé Slovensko. Hned několik stran v kampani slibuje, že zastaví takzvaný diktát Bruselu. Hlavním tématem evropských voleb na Slovensku tak bude jeho zahraničně-politická orientace. Výsledek mohou v budoucích letech pocítit například obyvatelé východní části země.

Josef na okraji východoslovenského města Sobrance provozuje restauraci. Stoly kolem poledne zaplnili dělníci z okolí. Podnikatele jako Josef tu ale prý bojují o přežití:

„Je to velmi těžké, každý je rád, když přežije. Je rád, když dokáže vše zaplatit a nějaká koruna mu zůstane. Je to velmi těžké, nejsou tu továrny…“ (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)