Hovory Plus – Peter Pöthe (2024)

„Rodiče ovládá úzkost, někteří vnímají neúspěch svých dětí u přijímaček na střední školu jako katastrofu. V těchto těžkých chvílích je třeba jim věnovat pozornost, být s nimi a příliš nemudrovat. Když to vydržíme, děti nás ocení,“ říká dětský psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe. Jsou rodiče schopní připravovat děti a mladistvé na fakt, že se dynamicky proměňuje svět práce? Jaký vliv na úspěch ve vzdělávání má podpora rodičů v tom, co děti nejvíc baví? Jak důležitá je pro terapeuta i rodiče orientace ve světě on-line her nebo sociálních sítí? Moderuje Renata Kalenská.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 4. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.; 23 min.).

Lit.: Kalenská, Renata: Neúspěch u přijímaček mají rodiče za katastrofu. Buďte raději s dítětem a moc nemudrujte, nabádá psychiatr Pöthe. In web ČRo Plus, 16. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Je po přijímačkách na střední školy a začalo čekání na výsledky, a to až do 15. května. Dětský psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe radí, že to je přesně ten čas, kdybyste měli potomka i sebe uklidnit. „Důležité je dětem říkat, že si už nemá cenu něco vyčítat, udělali pro maximum. Nikdo navíc neví, jestli nakonec bude na střední školu přijatý, nebo nebude, ale rodiče by si měli v úvahách o jejich budoucnosti nechat i ta zadní vrátka,“ nabádá.

Záleží samozřejmě i na vztahu rodič-dítě, jak je silný, ale podle psychiatra by teď rodičovská podpora měla být co nejsilnější.

„Ve zvládání stresu jsou různé rizikové faktory – a jedno z nich je, pokud má dítě pochybnosti o své hodnotě, pokud nemá jiný zdroj své hodnoty než to, že teď a tady musí uspět. Třeba i proto, že dítě už párkrát neuspělo – a tady to může být otázka života a smrti.“

„Reálně totiž nejde o to, jestli bude přijato na tu kterou školu, ale o to, jestli uspěje ve věcech hodnotových. Jestli se někým stane, nebo jestli se ztratí a jeho spolužáci mu ujedou, takže mají pocit, že ten vlak už nikdy nestihnou…“

„To jsou černé myšlenky, které se mohou vyskytovat v každém věku. A pokud jsme je dřív ošetřili, pokud jsme dětem pomohli cítit jejich hodnotu, sebevědomí, a to i v jiných věcech než v jednom úkolu dostat se na nějakou střední školu, je ten krok lehčí.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)