Zprávy z jižní Moravy – Od Arnolda k Jurkovičovi. Osiřelí saunaři z Brna vyhlíží novou potírnu v Žabovřeskách (2024)

Ke šťastnému konci míří příběh zrušené sauny u památkově chráněné Arnoldovy vily v Brně. O potírnu přišla komunita saunařů před dvěma lety. Náhradní prostor teď našli ve starém sokolském areálu u Jurkovičovy vily. Připravil Tomáš Kremr.

Hovoří členka saunařské komunity z Arnoldovy vily a zároveň historička architektury Šárka Svobodová, místostarosta žabovřeské jednoty Jindřich Telecký a starosta Žabovřesk a zároveň starosta místní sokolské jednoty Filip Leder z KDU-ČSL.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 23. 4. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu Zprávy z jižní Moravy.

Lit.: Kremr, Tomáš: Od Arnolda k Jurkovičovi. Osiřelí saunaři z Brna vyhlíží novou potírnu v Žabovřeskách. In web ČRo Brno, 23. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Od vily k vile. Tak by se dalo popsat stěhování brněnské komunity saunařů. Před dvěma lety lidé přišli o potírnu u Arnoldovy vily. Tu totiž město začalo opravovat a na saunu postavenou v akci Z nezbylo místo. Radnice jim teď našla náhradu. A to v zašlém sportovním areálu Rosnička u Jurkovičovy vily, kde opuštěnou saunu opět z akce Z ještě před pár lety provozovali sokolové.

„Já mám pocit, jako kdyby se tu ještě včera nějaká skupinka saunovala,“ dívá se Šárka Svobodová na studená plynová kamna. Na ně kdosi poskládal kamenné kostky, zbytek sauny je obložený dřevem. Netopilo se tu několik let. Potemnělou místnost prý pohltila plíseň, ale není cítit. „My jsme byli zvyklí užívat saunu v takové podobě a bez rekonstrukce. Takže atmosféra je tady pro nás úplně skvělá a navazuje na to, kde jsme byli. Vlastně by se tu ani nemuselo nic dělat, ale je jasné, že je potřeba, aby provoz vyhovoval nějakým standardům,“ dodává Svobodová, členka saunařské komunity z Arnoldovy vily a zároveň historička architektury. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)