Večer na téma – Pořád něco dělejte. Skauting podle Foglara (2024)

Pořad představuje Jaroslava Foglara jako klíčovou osobnost českého skautingu a to i v době, kdy se se skautskou organizací rozešel, nebo v časech, kdy zde skaut působil pouze ilegálně. V pořadu hovoří badatel a publicista Jaroslav Čvančara a vedoucí archivu Junáka Roman Šantora. Provázejí písně Hochů od Bobří řeky a hudba Štěpána Raka. Ukázky čte Otakar Brousek II. Připravil a uvádí Pavel Hlavatý.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 117 min.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Pořád něco dělejte. Skauting podle Jaroslava Foglara. In web ČRo 3 Vltava, 24. duben 2024 (článek). – Cit: Jaroslav Foglar byl klíčovou osobností českého skautingu. A to přesto, že jeho vztahy se skautskou organizací nebyly nikdy jednoduché a po druhé světové válce se s ní natrvalo rozešel. (…)

V pořadu zazní ukázky z rozhovorů s Jaroslavem Foglarem z let 1982 a 1986, které natočil badatel, publicista a také bývalý člen jeho oddílu Jaroslav Čvančara. Ten rovněž v pořadu – spolu s vedoucím archivu Junáka Romanem Šantorou – na Jaroslava Foglara vzpomíná a zasazuje jeho osobnost do literárního a společenského kontextu.

Připomenut je Foglarův zásadní vklad do skautské subkultury. Vedle konkrétní, takřka každodenní mnohaleté práce s dětmi a mladými lidmi to bylo vymýšlení nejrůznějších oddílových her, rituálů, dlouhodobých programů jako například slavný „Modrý život“ nebo psaní deníků a kronik.

V rozvorech Foglar přibližuje inspirační zdroje svého díla a hovoří o vztazích s klíčovými skautskými osobnostmi, nakladateli, cenzory, ale také ilustrátory svých knih a komiksů. S odstupem předkládá historii zákazů svého díla jak po roce 1948, tak za normalizace.

K reflexi Foglarova díla pomohou ukázky z lektorských posudků literárního kritika Jana Lopatky z roku 1982, ve kterých pod cizím jménem sám jako zakázaný autor doporučuje nakladatelství k vydání zakázaného autora. Dále zazní ukázky z Foglarova díla, úryvky z odborné literatury i písně Hochů od Bobří řeky a hudba Štěpána Raka.

Lit.: Hromádka – Krizmen, Tomáš: Pozoruhodné vzpomínky Jaroslava Foglara z 80. let. In web Bohoušek.cz, 30. 4. 2024 (článek). – Cit.: Ve vysílání Českého rozhlasu Vltava měl 24. dubna 2024 premiéru komponovaný večer s názvem „Pořád něco dělejte. Skauting podle Jaroslava Foglara.“ V téměř dvouhodinovém pořadu bylo možné poslouchat autentické vzpomínky Jaroslava Foglara, které v 80. letech minulého století pořídil někdejší člen Dvojky Jaroslav Čvančara – Jáček při příležitosti natáčení filmového dokumentu Jestřáb. Film vznikal v průběhu let a byl dokončen v únoru 1987. Film tehdy Jáček natáčel šestnáctimilimetrovou sovětskou kamerou Krasnogorsk a současně přitom Jestřába zpovídal (záznamy jsou z let 1982 a 1986). Vznikly tak asi 4 hodiny mimořádně zajímavého a dosud nepublikovaného záznamu, které byly v uvedeném pořadu odtajněny.

Jestřáb zde promlouvá nezvykle otevřeně a nenuceně, což je jistě dáno osobou, která ho zpovídá.

Jáčka totiž Jestřáb znal od roku 1960, kdy k němu vstoupil do oddílu a od té doby byli velmi blízkými přáteli (Jáček ostatně sám na tu dobu před časem na Bohouškovi zavzpomínal). Jestřáb na konci sedmdesátých let poprosil Jáčka, aby nafilmoval jeho maminku. Filmování v Grébovce ale nevyšlo, a tak Jáček po smrti Jestřábovy maminky nabídl tehdy nevydávanému spisovateli natočení téměř dvacetiminutového dokumentu.

V pořadu Českého rozhlasu se z Jestřábových úst dozvídáme podrobnosti o zákazech jeho díla, vztazích s vydavateli a mnoho dalších zajímavostí. Nelze si nevšimnout řady zmínek o jeho úhlavním nepříteli Václavu Stejskalovi. Jeho vzpomínky doprovází vyprávění Jáčka a Romana Šantory – Boba, kterým se skvěle podařilo příběh natáčení zasadit do dobového kontextu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)