Erik Jan Hanussen: Jasnovidec a astrolog, nebo prohnaný podvodník? (2012)

Připravil David Hertl.

Natočeno 2012. Repríza 7. 3. 2023 (ČRo Plus); 18. 4. 2024 (ČRo Plus, 21:05 h.; 51 min.) v cyklu Dokument Plus.

Lit.: Hertl, David: Erik Jan Hanussen: Jasnovidec a astrolog, nebo prohnaný podvodník? In web ČRo Plus, 18. duben 2024 (článek). – Cit.: Byl jednou z nejzáhadnějších postav meziválečné Evropy. Podle některých se jednalo o geniálního jasnovidce a astrologa, podle jiných o prohnaného podvodníka. Rakušan Erik Jan Hanussen získal popularitu i majetek. Rozehrál ale také velmi riskantní hru: Přestože byl Žid, zapletl se s nejvyššími nacistickými pohlaváry, což se mu nakonec stalo osudným.

Před 91 lety, 24. března 1933, byl Hanussen prý naposledy viděn živý při výslechu. O několik týdnů později se v lese u Berlína našlo tělo v pokročilém stádiu rozkladu, bez dokladů a se znetvořenou tváří. Podle oficiální zprávy patřilo známému jasnovidci.

Složitý příběh člověka, který svoji živnost založil na tom, že se snažil ovládat myšlení druhých, přibližuje David Hertl v pořadu s podtitulkem Lidé chtějí slyšet, že zázraky jsou možné. (…)

Lit.: Hertl, David: „Hitlerův jasnovidec“ Erik Jan Hanussen skončil dost neslavně. In web ČRo Plus, 7. 3. 2023 (článek). – Cit.: „Slavný Hitlerův jasnovidec“ Erik Jan Hanussen se ve skutečnosti jmenoval Hermann Steinschneider a narodil se v červnu 1889. Už za 1. světové války podváděl s dopisy na frontu, které tajně rozlepoval, četl a poté adresátům „věštil“ jejich obsah.

V roce 1918 triumfoval ve vídeňském Konzerthausu před císařskou rodinou a 2 tisíci diváky se svými iluzionistickými kousky a přijal jméno Hanussen. Roku 1920 došlo k prvním kontaktům s Hitlerem a o sedm let později se začal jasnovidectvím živit.

František Šeracký zkoumal v pražském Psychotechnickém ústavu jeho schopnosti a jasnovidectví vyloučil, i proto byl v roce 1930 v Litoměřicích souzen kvůli podvodům, nakonec ho ale soud z žaloby, které na něj podalo 34 lidí, osvobodil.

Roku 1933 vyvěštil požár Reichstagu, příslušníci SA ho pak odvezli do kasáren polní policie v Berlíně, kde byl v březnu 1933 viděn živý naposled. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)