Interview Plus – Karin Lednická (2024)

Karin Lednická, spisovatelka, autorka třídílné bestsellerové série Šikmý kostel. Moravskoslezský region sice už nepatří mezi nejchudší v zemi, ale všechny dluhy z minulosti ještě nejsou splacené. Jak a čím se nedávné dějiny podepsaly třeba na Karvinsku? Moderuje Šárka Fenyková.

Natočeno 2024. Premiéra 1. 5. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Fenyková, Šárka – Lednická, Karin: Problémem Karviné není nezaměstnanost, ale nezaměstnatelnost. Motivace ke vzdělání je malá, říká spisovatelka Lednická. In web ČRo Plus, 1. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Moravskoslezský kraj můžeme považovat za příklad úspěšného využití evropských fondů při řešení ekonomických a sociálních výzev, zjistil tento týden server iROZHLAS.cz. Podíváme-li se jen na růst HDP, dokázal původně nejchudší region v zemi za posledních 20 let vystoupat až na celorepublikový průměr. Znamená to, že se ve Slezsku a na severní Moravě jde správným směrem? V Interview Plus odpovídá Karin Lednická, spisovatelka, autorka třídílné bestsellerové série Šikmý kostel.

„Tvrzení, že všechno jde správným směrem, je dost odvážné,“ komentuje spisovatelka Lednická čísla, která naznačují ekonomický růst v oblasti Karviné, které se dlouhodobě věnuje.

Přiznává však, že se alespoň zlepšila čistota ovzduší. „2000 gramů prachu, které tam kdysi padaly, už samozřejmě nepadají. Doly se postupně uzavírají a funkční už je jen jeden v katastru Stonavy.“

Jedním z největších problémů je podle spisovatelky ale stále odchod mladých vzdělaných lidí. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)