Portréty – Juan Antonio Samaranch (2024)

Olympijské Portréty – to je speciální série pořadů Českého rozhlasu Plus v olympijském roce. Jeho první díl nemůže patřit nikomu než muži, který byl zároveň uspěšný i diskutabilní. Je to dlouholetý šéf olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. V Portrétech o něm hovoří Jan Adamec. Připravil David Hertl.

Natočeno 2024. Premiéra 2. 5. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.).

Lit.: Hertl, David: Olympijské Portréty: Šéf olympijského výboru Samaranch byl mimořádně úspěšný i mimořádně kontroverzní. In web ČRo Plus, 2. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Více než dvacet let byl v čele Mezinárodního olympijského výboru Španěl Juan Antonino Samaranch. Z nevýznamné organizace udělal bohatou a úspěšnou instituci. Peníze ale přitahují i problémy, a těm se olympijský výbor pod Samaranchovým vedením nevyhnul, jak v Portrétech připomene historik Jan Adamec.

Juan Antonio Samaranch, který se narodil 17. července 1920, předsedal Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) v letech 1980 až 2001. Pod jeho vedením se olympismus v roce 1981 otevřel profesionálům a sportovní hry se staly jednou z nejvýznamnějších světových událostí.

Profesionalizace totiž přitáhla bohaté sponzory a Samaranch postupně z MOV udělal jednu z nejbohatších mezinárodních organizací. Komercionalizace olympijských her se projevila hned u těch prvních, pořádaných pod Samaranchovým vedením – v roce 1984 v Los Angeles – a předsedovi MOV byla některými kritiky vyčítána.

S další kritikou se Samaranch musel potýkat například kvůli údajně despotickému vedení MOV, kvůli němuž dostal přezdívky jako „Napoleon světového sportu“ nebo „Diktátor v rukavičkách“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)