Historie Plus – Politika a olympiáda: Mnichov 1972 – The Games must go on (2024)

Cyklus Politika a olympiáda míří do Mnichova roku 1972. Tamní hry byly technologicky vyspělé, s luxusním zázemím pro diváky i sportovce a s novým olympijským stadionem považovaným za architektonický skvost. To ale zastínilo 5. září, kdy na izraelskou výpravu zaútočila skupina palestinských teroristů z organizace Černé září. Výsledek byl tragický ? jedenáct izraelských obětí. Připravil Jan Sedmidubský.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 5. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.).

Lit.: Sedmidubský, Jan: Politika a olympiáda: OH 1972 – Teroristický útok proti izraelské výpravě. In web ČRo Plus, 18. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Olympijské hry v Mnichově v roce 1972 měly ukázat „soft power“ nového Německa, sílu jeho demokracie a přesvědčivost vyrovnání se s neblahým dědictvím posledních olympijských her na německé půdě v roce 1936. Mnichov připravil hry, jaké tu ještě nebyly. Technologicky vyspělé, s luxusním zázemím pro diváky i sportovce, s novým olympijským stadionem považovaným za architektonický skvost.

Celý svět byl nalepený u obrazovek, poprvé byly hry po celém světě vysílány v televizi live a v barvě. Všude vládla radostná atmosféra. Ráno 5. září olympijskou atmosféru rozmetalo. 20. olympijské hry si pro sebe ukradla skupina palestinských teroristů z organizace Černé září. Výsledek byl tragický – jedenáct izraelských obětí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)