Historie Plus – Politika a olympiáda – Mexiko 1968: nechceme olympiádu, chceme revoluci! (2024)

Pořad vás zavede do roku 1968. V té době byl svět vzhůru nohama. Do Československa vjely tanky Varšavské smlouvy s těmi sovětskými v čele. Spojené státy zažily dvě politické vraždy – Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho, v Paříži a Berlíně se demonstrovalo a v Mexiku, které v té době nebylo zdaleka demokratickým státem, začaly 19. letní olympijské hry, které byly víc než politické. Na výpravu do historie vás vezme Jan Sedmidubský.

Natočeno 2024. Premiéra 11. 5 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 25 min.). Repríza 10. 7. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Sedmidubský, Jan: Politika a olympiáda: OH 1968 – Protesty proti rasismu v USA i okupaci Československa. In web ČRo Plus, 11. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Zdvižená pěst v černé rukavici není kdovíjak mírové gesto,“ konstatuje amerikanista Kryštof Kozák na adresu protestu amerických sprinterů na olympiádě v Mexico City v roce 1968. „Ale pro Afroameričany to bylo symbolicky velmi důležité. Že dokážou jednat ne jako utlačovaná menšina, ale mají svou vnitřní sílu a nebojí se ji projevit.

Olympiáda v Mexiku v bouřlivém roce 1968 patřila z politického hlediska k těm nejsledovanějším. Nebyl to lehký rok – studentské bouře ve Francii a v Západním Berlíně a k tomu okupace Československa Sověty a dalšími „spojenci“.

Podle historika sportu Františka Koláře se v Praze bezprostředně po okupaci uvažovalo o bojkotu olympijských her, pokud se jich zúčastní sportovci SSSR a dalších zemí Varšavské smlouvy.

Jenomže o vyloučení těchto zemí samozřejmě MOV nechtěl ani slyšet. Takže nakonec padlo rozhodnutí do Mexika odletět a předvést kvality československých sportovců. Výsledkem byly čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile pro Věru Čáslavskou a řada dalších úspěchů, mimo jiné zlato pro 16letou skokanku do vody Milenu Duchkovou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)